Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΝΑΣ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ MISS VIOLENCE ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ



Ο Αλέξανδρος Αβρανάς και η ταινία Miss Violence σάρωσαν στο φεστιβάλ Βενετίας!


Αργυρός Λέοντας και βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη «Miss Violence».Το φεστιβάλ Βενετίας ξαφνικά μύρισε Ελλάδα.  Η ελληνική ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα, το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ.Μεγάλη ελληνική νίκη στο 70ό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας με τη χώρα μας να αποσπά δύο από τα πιο σημαντικά βραβεία του διεθνούς αυτού φεστιβάλ: Με τον Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά να κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερου σκηνοθέτη για τη σκηνοθεσία της ταινίας του «Miss Violnece» και τον Θέμι Πάνου να κερδίζει το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία του Αβρανά.

Τα βραβεία αυτά προστέθηκαν στα άλλα δύο που ο Αβρανάς κέρδισε προχτές, από κριτικές επιτροπές παράλληλων βραβείων: Του βραβείου των κριτικών της FEDEORA για την καλύτερη ευρωπαϊκή/ μεσογειακή ταινία του διαγωνιστικού τμήματος της Μόστρας και του βραβείου Arca CinemaGiovanni που απονέμει ομάδα 70 νέων από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία...


Η ταινία του Αβρανά είχε, από την πρώτη προβολή της στο Λίντο εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, τόσο με το θέμα της (μια ελληνική δυσλειτουργική οικογένεια που οδηγείται σε φριχτές καταστάσεις, σχόλιο πάνω στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και όχι μόνο) όσο και με το στιλ της- ένα στιλ αυστηρό, απέριττο, που αν και έντονα ρεαλιστικό δεν άγγιζε καθόλου το νατουραλισμό.
Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που κερδίζει Έλληνας σκηνοθέτης στη Μόστρα του κινηματογράφου, το προηγούμενο ήταν το Χρυσό Λιοντάρι που κέρδισε το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία του «Μεγαλέξαντρος» και το 1984 Αργυρό Λέοντα με το «Τοπίο στην Ομίχλη»


 «Miss Violnece»

Υπόθεση

Ένα 11χρονο κορίτσι-η Αγγελική- αυτοκτονεί την ημέρα των γενεθλίων της. Η οικογένειά της αντί να θρηνεί προσπαθεί να «ξεχάσει» και να συνεχίσει κανονικά την ζωή της. Όταν οι άνθρωποι από τις κοινωνικές υπηρεσίες επισκέπτονται το τακτοποιημένο σπίτι της οικογένειας αρχίζουν να αποκαλύπτονται φρικτά μυστικά για την διαβρωμένη οικογένεια στην οποία ο παππούς-τέρας ωθεί τα μέλη της οικογένειας σε παιδοφιλία και αιμομιξία, ενώ ο ίδιος εκδίδει τις δυο κόρες του.

Η ιστορία της ταινίας λειτουργεί ως μια αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας , με το Μνημόνιο και την Τρόικα και ξετυλίγεται γύρω από μια μεσοαστική οικογένεια. Μια οικογένεια σε διάλυση, σε μια χώρα υπό διάλυση, που με τη σειρά της βρίσκεται σε μια Ευρώπη υπό διάλυση.


Παίζουν οι ηθοποιοί : Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λούλης, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Μάρθα Μπουζιούρη






Το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας κέρδισε τελικά ένα «αουτσάιντερ», το ντοκιμαντέρ «Sacro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόζι, εκεί που όλοι περίμεναν πως το βραβείο θα κέρδιζε η ταινία «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς, η οποία τελικά απέσπασε το βραβείο σεναρίου. Τα επίσημα βραβεία απένειμε επιτροπή με πρόεδρο τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και μέλη τους Αντρέα Άρνολντ, Ρενάτο Μπέρτα, Κάρι Φίσερ, Μαρτίνα Γκέτεκ, Τζιανγκ Γουεν, Βιρζινί Λεντουαγιέν, Πάμπλο Λαρέν και Ρουίτσι Σακαμότο.

Δηλώσεις:

Αλέξανδρος Αβρανάς: "Σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί η αλήθεια. Ευχαριστώ τους παραγωγούς μου, τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, τους ηθοποιούς μου και όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η ταινία".


Θέμης Πάνου: "Είναι ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζω στο σινεμά μετά από 30 χρόνια στο θέατρο, ο Αλέξανδρος με εμπιστεύτηκε και όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νιώθω ότι γίνεται μια περιδίνηση γύρω από τα ελληνικά πράγματα και ότι μάλλον κάνουμε καλή δουλειά παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το συνεχίσουμε αυτό, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να πιέσουμε ώστε να ανοίξουν οι πόρτες". 


Θέμης Πάνου


Εένη Πιττακή, Θέμης Πάνου και Ελένη Ρουσσίνου Αλέξανδρος Αβρανάς





ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΤΡΑΣ

- Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Sagro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόζι (Ιταλία/Γαλλία).

- Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence» (Ελλάδα).

- Μέγα Βραβείο της Επιτροπής: «Αδέσποτα σκυλιά» του Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ (Κίνα Ταϊπέι/Γαλλία).

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερου ανδρικού ρόλου: Θέμις Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Έλενα Κότα για την ταινία «Via Castellana Pantiera» της Έμα Ντάντε (Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία).

- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο νέο ή νέα ηθοποιό: Τάι Σέρινταν για την ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (ΗΠΑ).

- Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ για την ταινία «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Βρετανία).

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Η γυναίκα του αστυνόμου» του Φίλιπ Γκρένινγκ (Γερμανία).

- Λιοντάρι του Μέλλοντος- Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις για πρώτη ταινία (που απονέμει επιτροπή με πρόεδρο την Χάιφα αλ Μανσούρ και μέλη τους: Αμάτ Εσκαλάντε, Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, Τζέφρι Γκίλμορ, Αριάν Λαμπέντ, Μαρί Σόλε Τονιάτσι): «Λευκή σκιά» του Νόαζ Ντέσε (Ιταλία/Γερμανία/Τανζανία), στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής» (στην ταινία δίνεται και ποσό 100.000 δολαρίων από την εταιρία του Ντε Λαουρέντις, που θα μοιραστεί ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό).

Τα βραβεία των «Οριζόντων» (από επιτροπή με πρόεδρο τον Πολ Σρέιντερ και μέλη τους: Κατρίν Κορσίνι, Λεονάρντο Ντι Κοστάντζο, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Φρεντερίκ Φοντέν, Ξενίγια Ράπαπορτ και Αμρ Γουακέντ):

- Καλύτερης ταινίας: «Eastern Boys» του Ρόμπιν Καμπίλο (Γαλλία).

- Καλύτερης σκηνοθεσίας: Ουμπέρτο Παζολίνι για την ταινία «Still Life» (Βρετανία/Ιταλία).

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ruin» των Μάικλ Κόντι και Αμιέλ Κουρτέν-Γουιλσόν (Αυστραλία).

- Ειδικό Βραβείο για ανανεωτικό περιεχόμενο: «Mahi va gorbeh» του Σαχράμ Μόκρι (Ιράν).

- Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Kush» του Σουμπασίς Μπουτιάνι (Ινδία).
Χρυσό Λιοντάρι καριέρας 2013: Γουίλιαμ Φρίντκιν.




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...