Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!


Συνταγές της Αργυρώς  για μελιτζανοσαλάτα, χούμους και λαγάνα!

Ετοιμαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινώντας από τα βασικά και για τις λιχουδιές τα εδέσματα αλλά και τα κυριώς πιάτα μας Staxtopoutes μου ένα όνομα αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία μας: η Αργυρώ  και το  www.argiro.gr  Είστε έτοιμες πάρτε χαρτί και μολύβι Φύγαμε

Υλικά συνταγής:

Για τη μελιτζανοσαλάτα:

5 μελιτζάνες φλάσκες
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών τριμμένων (ξερό κόλιανδρο, κάρι, τζίντζερ, κύμινο, μπούκοβο)
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
4 κ.σ. ξίδι
8 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το χουμους:

500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
3 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ταχίνι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Για τη λαγάνα:

1 φακελάκι μαγιά ξερή
300 ml νερό χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο
600 γρ. αλεύρι για ψωμί
1 κ.σ. αλάτι (+1 πρέζα επιπλέον για τη μαγιά)
100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση...

Μελιτζανοσαλάτα πικάντικη:

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες σε όλες τις πλευρές και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 45' περίπου (καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες αν, όταν τις τρυπήσουμε, διαπιστώσουμε πως είναι μαλακές). Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κλείνουμε σε πλαστική σακούλα για 10'. Τις ξεφλουδίσουμε και βάζουμε την ψίχα τους σε ένα σουρωτήρι. Μόλις στραγγίσει από τα υγρά, την ψιλοκόβουμε και την αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με κριτσίνια. Εάν προσθέσουμε 2 κ.σ. Στραγγιστό γιαούρτι, θα δώσουμε στη σαλάτα μια νότα δροσιάς, ενώ αν προτιμάμε τις καπνιστές γεύσεις, μπορούμε, πριν βάλουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο, να τις περάσουμε από ένα καμινέτο για να καεί η φλούδα τους.

Χούμους:

Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάζουν σε νερό. Στη συνέχεια τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις τα ξαφρίσουμε, μειώνουμε την ένταση της εστίας και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν, φροντίζοντας πάντα να έχουν αρκετό νερό γιατί κολλάνε εύκολα. Σουρώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το χούμους με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι.

Λαγάνα:

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά και μία πρέζα αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5' να ενεργοποιηθεί η μαγιά και κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύριλίγο λίγο, ζυμώνοντας μέχρι να επιτύχουμε μια ελαστική ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, δουλεύοντας συνεχώς το ζυμάρι μέχρι να απορροφήσει το λάδι, το σκεπάζουμε μεπετσέτα και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τα χέρια σε φύλλο πάχους 1 εκ., κάνοντας με τα δάχτυλά μας βαθιές λακκουβίτσες στην επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45' περίπου.

Δείτε επίσης: Σπιτική Λεύκη Ταραμοσαλάτα!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...