Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 29/01/2014


Οι ταινίες της εβδομάδας  29/01/2014

Αυτή την εβδομάδα θα πάρω την Λιμουζίνα  μου και θα αλητεύψω στα σοκάκια της λογοτεχνίας.Όταν θα βαρεθώ  από τη πολλή κουλτούρα ,ένα κόμικ από τα παλιά, ξέρεις εσύ εκείνα τα εικονογραφημένα, με τον μύθο του Ηρακλή θα με τονώσει για μια στάση στην Χώρα των άλλων ό,τι πρέπει για να δεις την ζωή με άλλο μάτι. Το θέμα μας όμως πάλι ένα Εγώ ο εαυτός μου και η μαμά μου αλλά αυτή την φορά το περίφημο: "πάρε και μια ζακετούλα", θα το ακούσεις στα Γαλλικά.Και κάπου εκεί ένας σεισμός πολλών ρίχτερ μας χτυπάει... Το Nymphomaniac είναι εδώ. 

Nymphomaniac 

Ένας άνδρας βρίσκει ημιλιπόθυμη και χτυπημένη την Τζο, μία γυναίκα που του αποκαλύπτει ότι είναι νυμφομανής και του αφηγείται την ιστορία της ζωής της σε επεισόδια. Αν και φαίνεται κατά τόπους αποσπασματική ως προς την ηρωίδα της -εξαιτίας του τρόπου που είναι στημένη- η ταινία προσεγγίζει την ανθρώπινη συνεύρεση  από όλες τις απόψεις: συναισθηματικές, ψυχαναλυτικές, θρησκευτικές και ηθικές, αναζητώντας σημεία επαφής με το ψάρεμα, την άγρια φύση και τη… μουσική του Μπαχ! Δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί κανείς ότι ο Λαρς Φον Τρίερ είναι ιδιοφυής: πούλησε μία ταινία ως  απαγορευμένη που τελικά επιβάλεται να σε σοκάρει. Εξαιρετική σκηνοθετικά και φωτογραφικά, η ταινία αποτελεί μια γοητευτική κατάβαση στο ερωτικό ένστικτο -αν και μια ημιτελής κατάβαση, αφού βλέπουμε μόνο τη μισή ιστορία (την άλλη μισή θα τη δούμε τον Φεβρουάριο). Ιδανική η Στέισι Μάρτιν για τον ρόλο της νεαρής Τζο, καθώς διαθέτει ένα ύφος μπλαζέ που ταιριάζει στον ρόλο...




Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Πρωταγωνιστούν: Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σάρσγκαρντ, Στέισι Μάρτιν, Κρίστιαν Σλέιτερ, Ούμα Θέρμαν, Σάια Λε Μπεφ

Συμβουλή : Αν δεν έχεις δει Τρίερ τι να πω… θα πέσεις στα βαθιά... για όσους έμαθαν κολύμπι μαζί του  ετοιμαστείτε πάμε χωρίς ανάσα!


Στη χώρα των άλλων

Τρεις διαφορετικές ιστορίες, στη διάρκεια των οποίων οι ίδιοι πρωταγωνιστές επισκέπτονται μια παραλία στην Κορέα. Φλερτ, παρεξηγήσεις και όμορφα πλάνα συνθέτουν την ταινία, η οποία έχει στιγμές χαριτωμένες, αλλά καταντά αρκετά βαρετή μετά από λίγη ώρα.

Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-Σου
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Γιου Τζανσάν, Γιουν Γιουμί





Λιμουζίνα

Μιας που η ζωή του σκηνοθέτη μοιράζεται ανάμεσα στον κινηματογράφο και την διδασκαλία του, είναι αναμενόμενο η ταινία αυτή να επιτελέσει και τους δύο σκοπούς. Λογοτέχνες και θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Μπέκετ ή  ο Μέιλερ, αλλά και απλοί κλεπταποδόχοι θα παραδώσουν μαθήματα ζωής και ενηλικίωσης στον μικρό, αλλά σκεπτόμενο, σύγχρονο Έλληνα.  Μια σουρεάλ σύγχυση στο Παρίσι του τότε και την Ελλάδα του σήμερα, βασισμένη στο «Περιπέτειες στην Ευρώπη» του Ζάχου Παπαζαχαρίου, είναι αν θέλετε η δικιά μας εκδοχή του Μεσάνυχτα στο Παρίσι, του Γούντι Άλεν. Η ταινία αρχίζει σαν μικρά θεατρικά σκετσάκια, μόλις μπείτε όμως στο κλίμα της θα την απολαύσετε κι ίσως σας βάλει να σκεφτείτε κι όλας.





Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρης Καταλειφός, Παύλος Χαϊκάλης, Τάκης Σπυριδάκης, Λευτέρης Βογιατζής



Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά

Η μαμά του τίτλου μεγαλώνει τον Γκιγιόμ σαν κορίτσι. Εκείνος θεωρεί ότι είναι κορίτσι, αλλά όλοι οι άλλοι θεωρούν ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος όμως δεν ξέρει τι είναι και φοβάται να το ανακαλύψει. Μία χαριτωμένη προσπάθεια, στα βήματα του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, σχολιασμού της σεξουαλικής ταυτότητας. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής (στον ρόλο του Γκιγιόμ, αλλά και της μητέρας του), γνωστός στα θεατρικά δρώμενα της Γαλλίας, διασκευάζει ένα δικό του θεατρικό. Οι καταβολές γίνονται φανερές, καθώς δεν μπορεί να αποφύγει την παρουσίαση ενός θεατρικού μέσα στην ταινία -κάτι που μειώνει τη δύναμή της. Το θέμα της η ταινία το προσεγγίζει με ευαισθησία, ωστόσο, τα χοντροκομμένα αστεία (για παράδειγμα το ταξίδι στη Γερμανία) το υπονομεύουν. Όσο για το τέλος; Αυτό μάλλον δεν πείθει.





Σκηνοθεσία: Γκιγιόμ Γκαγιέν
Πρωταγωνιστούν: Γκιγιόμ Γκαγιέν, Αντρέ Μαρκόν, Φρανσουάζ Φαμπιάν, Ντάιαν Κρούγκερ


Δείτε τα τρέιλερ : cinepivates

Staxtopouta+ Cinepivates

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...