Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΜΑΜΑΚΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ;


Μήπως τα έχεις με μαμάκια νέας  γενιάς;

Όταν πριν από μια δεκαετία το σπαρακτικό ερώτημα «μα πού πήγαν όλοι οι άντρες;» αναζητούσε απάντηση, κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει: «στα σπίτια των μαμάδων τους ψάξατε;»
 της  Εύης Καρκίτη

Ο μαμάκιας βέβαια δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Αντίθετα, σε κοινωνίες σαν τις ελληνικές έχει βαθιά ρίζα και παρουσιάζει μια πρωτοφανή αντίσταση μέσα στον χρόνο. Οι καρικατούρες του Μικέ ή του Λαλάκη που είχαν περάσει στον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’60 ξεχώριζαν για τα καθωσπρέπει ρούχα τους, την αλλοπρόσαλλη από το άγχος συμπεριφορά τους και κυρίως για το ότι κάθονταν σούζα με το που άκουγαν την αγριοφωνάρα της μανούλας τους.

Ο Μικές και ο Λαλάκης ευτυχώς δεν υπάρχουν πια. Στη θέση τους, όμως, έχει εμφανιστεί μια νέα γενιά μαμάκηδων με κανονικά ονόματα, ρούχα της μόδας, σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια, που όμως εξακολουθούν να βαράνε προσοχές στα κελεύσματα μιας μάνας- στρατηγού. Σχεδόν πίσω από κάθε μαμάκια υπάρχει πάντα μια πανίσχυρη μαμά, καπάτσα και παμπόνηρη που συνεχώς επεξεργάζεται τρόπους ώστε να έχει του χεριού της τον κανακάρη της, κάνοντας κουμάντο στο τι θα φάει, τι θα πιει, πού θα πάει και κυρίως με ποιες θα κοιμηθεί, εάν κάποιο βράδυ σηκώσει μπαϊράκι και δεν γυρίσει σπίτι. Όχι πως η μάνα στρατηγός αποφασίζει να αποστρατευτεί με το που φεύγει από το σπίτι το αγοράκι της για να αναζητήσει φροντίδα, στοργή και αγάπη σε άλλες αγκαλιές. Ίσα ίσα! 

Η αποχώρησή του από το κάστρο της κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την ήδη εξασκημένη φαντασία της, προκειμένου να ασκήσει έλεγχο όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε στις γυναίκες που μοιράζονται τη ζωή μαζί του...

 Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο η συμβία του γιου της να κερδίσει την προσοχή και την εμπιστοσύνη της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει μια σειρά από σκληρές εξεταστικές που κάνουν τις αντίστοιχες στο πανεπιστήμιο να μοιάζουν παιχνιδάκι. Αλλά και πάλι παίζεται η απόδοσή της στην τελική βαθμολογία.

Θα πίστευε κανείς ότι είναι φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό. Αλλά δεν είναι. Στη wikipedia υπάρχει λήμμα, το «mother’ s boy», όπου σε αδρές γραμμές περιγράφονται τα χαρακτηριστικά του διαχρονικού φαινομένου. Σωστά η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια δεν περιγράφει τον μαμάκια ως υπερφυσικό μπεμπέ, γιατί είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό, αλλά ως έναν άντρα που παρουσιάζει μια ασυνήθιστη εξάρτηση από τη μαμά του σε ηλικίες που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητος, να κάνει του κεφαλιού του, να ξεχνά να της τηλεφωνήσει και καμιά φορά να κάνει εβδομάδες να την δει.

Ο μαμάκιας έχει, όπως είναι φυσικό, βρει τη δική του θέση του στην τηλεόραση, στο σινεμά, στα blogs και στα βιβλία. Στο διάσημο reality του NBC «Momma ’s Boys» τρεις άντρες που ψάχνουν για νύφη έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 32 ανύπαντρες, διαθέσιμες γυναίκες, αλλά την επιλογή δεν θα κάνουν ακριβώς οι ίδιοι. Ο σατανικός παραγωγός της εκπομπής, Ryan Seacrest, είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει τις υποψήφιες νύφες να ζήσουν στο ίδιο σπίτι όχι μόνο με τους άντρες, αλλά και με τις μαμάδες τους, εξασφαλίζοντας έτσι τηλεθέαση από τις προστριβές, το ξεκατίνιασμα, τα πικρά σχόλια και τα τηλεοπτικά μαλλιοτραβήγματα.
Σε αντίστοιχα ελληνικά προγράμματα, η μαμά ξερόλα που καταλαβαίνει τι είναι καλύτερο για το αγοράκι της, έχει τον σημαντικό ρόλο στην επιλογή, θυμίζοντάς μας ήθη της Ελλάδας του ’ 50 που μέχρι πρόσφατα θα ορκιζόμασταν ότι τα έχουμε ξεπεράσει. 

Στο μυθιστόρημα της «Stop mama’s Boys», η LuLu Taylor δίνει τη δική της εκδοχή του για το τι μπορεί να σημαίνει τις μέρες μας «μαμάκιας», ενώ στο blog που λειτουργεί με τον ίδιο τίτλο γυναίκες καμένες από μαμάκηδες μπορούν να πάρουν συμβουλές για το πώς μπορεί μια νέα και μοντέρνα γυναίκα να επιβιώσει διχασμένη ανάμεσα στον άντρα που διάλεξε και στον κέρβερο που είναι η μαμά του.


Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η πανίσχυρη μαμά είναι μόνο η μια όψη του μαμάκια. Η άλλη είναι ο ίδιος του ο εαυτός, οι συνήθειές του, η βόλεψή του, αλλά και το ότι θεωρεί πως το να μην μεγαλώσει, είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του. Η ταινία «Mama’s Boy», με τη συμμετοχή στο cast της Diane Keaton και του Jeff Daniels, παρά το χιούμορ μπαλαφάρας που την διακρίνει, παρουσιάζει την κατάσταση αντεστραμμένη όταν η μητέρα του μαμάκια γνωρίζει έναν άντρα και θέλει να αρχίσει μια νέα ζωή, καταστρέφοντας έτσι τον τέλειο και ασφαλή κόσμο του κανακάρη της.

Η «μέγαιρα» μάνα – αν και πολύ συχνά απολύτως υπαρκτή – είναι και αυτή αντιμέτωπη με στερεότυπα. Το να ψάξει κανείς τις αιτίες που έκαναν ένα άντρα μαμάκια, έχει τις περισσότερες φορές πολύπλευρη αιτιολόγηση, την οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει μόνο με βαθιές βουτιές σε οικογενειακά χρονικά και μυστικά. Αυτό, όμως, απαιτεί από τις γυναίκες, που αγάπησαν ή που παντρεύτηκαν έναν μαμάκια, γαϊδουρινή υπομονή, επιμονή και χρόνο. Και επιπλέον δεν είναι βέβαιο το ότι, ακόμη και αν βρει τις αιτίες, ως άλλη νεράιδα θα χτυπήσει με το ραβδάκι της το μαγεμένο μαμακόπαιδο και θα αναδυθεί στη θέση του ο ανεξάρτητος και δυναμικός πρίγκιπας που πάντα ονειρευόταν.



Αναγνωρίστε τον μαμάκια και λάβετε από την αρχή τα μέτρα σας

- Όταν οι 5 στις 10 κλήσεις που λαμβάνει είναι από τη μαμά του. Το πράγμα περιπλέκεται εάν νιώθει πάντα την ανάγκη να της απαντήσει – σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεστε – και μασά τα λόγια του μπροστά σας, όπως και όταν απολογείται για το πού βρίσκεται ή για το τι ώρα πρόκειται να γυρίσει.
- Όταν σας καλεί από το σπίτι και αντιλαμβάνεστε ότι μιλάει χαμηλόφωνα από το δωμάτιό του ή ακόμη χειρότερα από την τουαλέτα. Αυτό σημαίνει ή πως έχει κάποια άλλη δίπλα του ή απλώς δεν θέλει να τον ακούσει η μαμά του.
- Όταν ενημερώνει ότι το βράδι δεν θα επιστρέψει, δίνοντας λεπτομερείς περιγραφές για το πού πήγε, ποιους είδε και τι έφαγε.
- Όταν, αναφερόμενος στο πρόσωπο της μητέρας του, δείχνει τέτοιο σεβασμό σαν να πρόκειται να ανακηρυχθεί αγία από την εκκλησία.
- Όταν δεν τρώει ποτέ μαζί σας την Κυριακή και εξαφανίζεται Πάσχα, Χριστούγεννα, εορτές και σχόλες, γιατί δεν θέλει να αφήσει την μητέρα του.
- Όταν ανακαλύψετε ότι ποτέ δεν αγοράζει μόνος τα εσώρουχά του και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς γι’ αυτά φροντίζει η ... μανούλα.
- Όταν αποφεύγει επιμελώς να σας καλέσει σπίτι για καφέ, ποτό ή απλώς για να σας δείξει τη συλλογή γραμματοσήμων του, θεωρώντας αυτονόητο πως το δικός σας χώρος θα γίνει και η ερωτική σας φωλιά
- Όταν ξέρει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης της μητέρας του, όταν θυμάται το πότε πρέπει να πάει για τσεκ απ και είναι το σταθερό support στις εβδομαδιαίες τουρνέ της σε ιατρεία, ενώ έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η γυναίκα δεν πάσχει από κάτι σοβαρό.
- Όταν την συνοδεύει σε πρεμιέρες θεάτρων, όπερας, χορού, ξεχνώντας συνεχώς να καλέσει εσάς.
- Όταν πηγαίνει διακοπές μαζί της στο εξοχικό, δηλώνοντας ότι είναι το μόνο μέρος που ξεκουράζεται.

Παντρεμένη με τον μαμάκια

- Δείξτε σεβασμό και κατανόηση στη μαμά του, αλλά μην της επιτρέπετε να βρίσκεται συνεχώς μέσα στα πόδια σας. Ένα οικογενειακό γεύμα μια φορά την εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από αρκετό.
- Αφήστε χώρο για τη σχέση τους, αλλά χωρίς να λειτουργήσει αυτό εις βάρος της δικής σας. Εάν βρεθούν τη μέρα που έχετε αποφασίσει τη βραδινή σας έξοδο, ξεκαθαρίστε του ότι θα πρέπει να είναι πίσω στην ώρα του.
- Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, μην κανονίζετε μαζί ταξίδια στο εξωτερικό ή καλοκαιρινές διακοπές. Θυμίστε του πώς θέλετε και εσείς τον δικό σας χρόνο.
- Εάν ζει μόνη, μην τον πιέσετε να την αφήσει σε περιόδους γιορτών. Ωστόσο, φροντίστε να έχετε σε αυτές και τις δικές σας στιγμές.
- Μη συζητήσετε ποτέ μαζί της τις σχέσεις σας με τον γιο της. Κυρίως εάν περνάτε μια δύσκολη περίοδο. Χωρίς υπερβολές και θεατρινισμούς να δείχνετε πάντα πόσο τον αγαπάτε και τον νοιάζεστε.
- Ποτέ, μα ποτέ μην συναινέσετε ώστε να μείνετε και οι τρεις μαζί. Από μακριά με τη μητέρα του μαμάκια θα είστε πάντα πιο αγαπημένοι.

 Είναι μαμάκιας. Μπορεί να αλλάξει;

- Ίσως, αλλά μην περιμένετε και θαύματα. Εάν συνήθισε τη ζωή χωρίς τις ευθύνες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας, αρνηθείτε να γίνετε εσείς η μαμά νούμερο 2. Είναι βαρετός και άχαρος ο ρόλος του στρατηγού.
- Αφήστε του να πάρει πρωτοβουλίες για διάφορα ζητήματα. Στην αρχή θα του έρθει δύσκολα αλλά – εάν είστε τυχερές – δεν αποκλείεται με τον καιρό να του αρέσει.
- Μην κακολογείτε τη μητέρα του ούτε χωρίς, αλλά ούτε και με λόγο. Αντιδράστε πιο έξυπνα παγώνοντας με τη στάση σας την εισβολή της στην προσωπική σας ζωή.


Δείτε επίσης: 4 Τύποι  Single ανδρών που σίγουρα θα συναντήσεις! Υπομονή!!
14 Τύποι αντρών που θα σου τύχουν μέχρι να έρθει το 10 το καλό!

Πηγή:.agelioforos.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...