Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ HPV;


Γιατί να κάνω το εμβόλιο για το HPV;

Το 2007 μου χορήγησαν την πρώτη από τις τρεις δόσεις που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι και μόνο με αυτή προφυλάσσομαι. Ισχύει; Ο γυναικολόγος απαντάει για τα οφέλη της πρόληψης σε άντρες και γυναίκες.

«Και γιατί να κάνω το εμβόλιο για τον HPV;» με ρώτησε η διπλανή μου στο γραφείο όταν της είπα ότι το ταμείο της καλύπτει το κόστος για λίγο καιρό ακόμα. Στα 26 της είναι νέα, ωραία και έχει μόνο σταθερές σχέσεις λαμβάνοντας πάντα προφυλάξεις. Το χρειάζεται; Μάλλον δεν είμαι το καλύτερο παράδειγμα. Το 2007, όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο στην Ελλάδα, έκανα μόνο την πρώτη δόση αμελώντας να παρουσιαστώ στο γιατρό για τις επόμενες. Η τιμή του εξάλλου ήταν -και παραμένει- απαγορευτική: € 500 για τις γυναίκες πάνω από 26 (από 12-26 ετών καλύπτεται από τα ταμεία). Παρ' όλα αυτά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επένδυσης στην υγεία μας είναι ήδη ορατά.

Στην Αυστραλία ο εθνικός εμβολιασμός -οι ειδικοί πήγαιναν στα σχολεία για να εμβολιάσουν τα κορίτσια- έδειξε μείωση της εμφάνισης κονδυλωμάτων (καλοήθεις δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα) κατά 90% το 2012 και στη Σουηδία κατά 93%. Οι επιστήμονες μιλούν για το τέλος ενός καρκίνου (που δημιουργούν άλλοι τύποι του ίδιου ιού). Όμως το εμβόλιο είναι unisex. Ναι, γίνεται και σε άντρες μέχρι 45 ετών. Όσο για εμένα; Έμαθα ότι δεν είναι αργά για να κάνω τις άλλες δύο δόσεις. Διαβάστε τι μου είπε ο γυναικολόγος Ασημάκης Παππάς, υπεύθυνος στο τμήμα Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκοπήσεων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν.

Σε ποιους απευθύνεται:«Σε γυναίκες από 12 έως 45 ετών. Δεν χρειάζεται να προηγηθεί καμία εξέταση πριν τον εμβολιασμό, για παράδειγμα, ταυτοποίηση του ιού ή τεστ Παπ. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των αντρών από το 2009 επειδή προστατεύει από τον καρκίνο του ορθού, του όσχεου και του πέους. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να μεταδίδουν τους ογκογόνους τύπους των ιών 16 και 18 σε γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Από τι προστατεύει:«Το εμβόλιο προφυλάσσει κυρίως από τους ιούς HPV 16 και 18, οι οποίοι ευθύνονται για το 80% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, καθώς και από μία ομάδα άλλων ιών HPV υψηλού κινδύνου σε μικρότερο ποσοστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γυναίκα, αφού εμβολιαστεί, συνεχίζει να κάνει τεστ Παπ».

Αρκεί μία δόση από τις τρεις;«Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από τη νέα μελέτη εάν μία δόση είναι αρκετή. Αντίθετα κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η προστασία αγγίζει το 100% όταν πραγματοποιηθούν και οι τρεις δόσεις, οπότε και αυτό συστήνουμε». Κι εγώ που έχασα τις δύο επαναληπτικές, μπορώ να τις κάνω έπειτα από εφτά χρόνια; «Βεβαίως, συνεχίζετε με τις επόμενες» μου είπε ο γιατρός.

Έχω σταθερές σχέσεις. Να το κάνω;«Σαφώς, ώστε να μην κινδυνεύσετε ποτέ στη ζωή σας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το προφυλακτικό προστατεύει από τον ιό HPV μέχρι 30% και 100% από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια, σύφιλη, βλενόρροια, AIDS κ.λπ.».

Είναι ακόμη νέο εμβόλιο. Μήπως έχει παρενέργειες;
«Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Το εμβόλιο έχει πάρει έγκριση από το 2006 από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πάνω από 80 εκατ. γυναίκες έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως και δεν έχει καταγραφεί ούτε μία σοβαρή παρενέργεια».

Αν έχετε απορίες, στείλτε τις ερωτήσεις σας (στα σχόλια) και ο γιατρός θα απαντήσει.

Info: Στην αγορά διατίθενται δύο εμβόλια. Και τα δύο προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ το ένα και από κονδυλώματα.



Πηγή:elle.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...