Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ 4 ΤΥΡΙΑ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Σπιτική πίτσα 4 Τυριά -Μανιτάρια

Η Staxtopouta ακόμα και στο παλάτι το χέρι της στην κουζίνα θα το βάλει! Η μαγειρική είναι δημιουργία εκτόνωση και φυσικά αγάπη που την μοιράζεσαι με τους ανθρώπους. Το καταπληκτικό με τις συνταγές είναι ότι πάνε από χέρι σε χέρι και μάλιστα παραλλάσσονται αφού καθένας προσθέτει και κάτι δικό του με αποτέλεσμα κάθε φόρα που εκτελείς τη συνταγή μαγικά το αποτέλεσμα σε εκπλήξει. Σήμερα, σας έχω μια παλιά συνταγή και πρωτοδοκιμασμένη  σε κάθε πάρτι και χαρά.  Σπιτική Πίτσα!!

Για την ζύμη θα χρειαστούμε:....

  • 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά


Σε μπολ μεγάλο βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις των δαχτύλων μας. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Συνήθως τη βάζω μέσα στο φούρνο χωρίς να τον προθερμάνω.Αφού διογκωθεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Τα υλικά που επιθυμεί να βάλει ο καθένας από πάνω , φίλες μου, είναι ανεξάντλητα καλή διάθεση και φαντασία.
Πάντως η Staxtopouta αγαπάει πολύ την γεύση των  4 τυριών.

          Υλικά:
  • 1/2 δόση ζύμη για πίτσα ή το ένα μέρος από την ζύμη που σας έδωσα.
  • 2 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1½ φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο τυρί κρέμα
  • 1 φλ. τσαγιού τρίμματα φέτας
  • 2 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικό, δεντρολίβανο κ.λ.π.
  • 3- 4 μανιτάρια άσπρα μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ελαιόλαδο.
  • Μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη.

 Με τα δάχτυλα τεντώνοντας ή με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο ή σε μακρόστενο σχήμα. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο τη λαμαρίνα. Απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 3΄ να ροδίσει. Γυρίζουμε τη βάση της ζύμης από την άλλη πλευρά και ψήνουμε στο γκριλ για επιπλέον 3΄ να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη μοτσαρέλα, το τυρί κρέμα, τα μυρωδικά και τρίβουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε και με κουτάλι το μοιράζουμε στην πίτσα. Τέλος πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας. Ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά 3΄-4΄ περίπου. Σε αντικολλητικό  τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να βάλουμε κομματάκια από μανιτάρια  τα σοτάρουμε λίγο μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Στα ήδη λιωμένα τυριά και την ψημένη πια πίτσα τοποθετήσουμε διάσπαρτα  τα κομματάκια μανιταριών κρεμμυδιού και πιπεριάς.
H μαμά μου, τα μανιτάρια τα έβαζε όλα από την αρχή μαζί με τα αλλά υλικά απλά τα έβαζε από πάνω από τα τυριά. Αυτό το άλλαξα γιατί μου φαίνονταν  πάντα κάπως καμμένα έτσι δοκίμασα αυτό το κόλπο που τα κάνει ναι μεν να είναι ψημένα αλλά ζουμερά. Θέλει περισσότερο χρόνο ναι το ξέρω, φίλες μου, αλλά αυτό το αφήνω στο κέφι σας.


Καλή επιτυχία φίλες μου!
Staxtopouta




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...