Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

OI ANIMATION ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΤΡΕΙΑ!



Οι animation ταινίες που έγιναν λατρεία!

«Μα καλά, βλέπεις παιδικά;» Είναι η ερώτηση που οι λάτρεις των animation ταινιών αναγκάζονται να ακούν συχνά και τους σηκώνονται τα φρύδια πιο ψηλά από το κεφάλι τους, όπως ακριβώς των ηρώων στις αγαπημένες τους ταινίες, αφού με έναν χαρακτηρισμό υποβιβάζεται μια ολόκληρη τέχνη. Όχι, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά. Μπορούν να το πιστοποιήσουν χιλιάδες ενήλικες που μεγάλωσαν με αυτές και συνεχίζουν να τις βλέπουν με ευχαρίστηση, εκατοντάδες γονείς των οποίων οι μπόμπιρες τούς δίνουν μια καταπληκτική δικαιολογία να χαχανίσουν μπροστά στην κινηματογραφική οθόνη και εκατομμύρια θεατές που επιβραβεύονται με την όλο και πιο ώριμη παραγωγή animation διαμαντιών.


Είτε είστε ανήλικοι, είτε ενήλικοι, λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να εκτιμήσετε ένα καλό animation film. Όπως επίσης είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην εκτίμησε έστω μία από τις αρετές των ταινιών που περιλαμβάνει η παρακάτω λίστα. Διαθέτοντας από αγνό γέλιο μέχρι κατάμαυρο χιούμορ, και από βαθιά νοήματα μέχρι ενήλικη αισθητική, αυτά είναι μερικές ταινίες που θέλουμε να βλέπουμε ξανά και ξανά...


Εν αρχή είναι ο Disney…

Fantasia 



Ξεκινώντας από τα αριστουργήματα που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Walt Disney με τα χέρια του, μέχρι και τα τελευταία δείγματα της παραδοσιακής τεχνικής animation στην δεκαετία του ’90, οι παρακάτω ταινίες έθεσαν τα standards για όλες τις επόμενες γενιές. Fantasia Ίσως σήμερα να φαντάζει απλοϊκό, αλλά το πρώτο από τα αριστουργήματα του Disney θεωρείται «η αρχή όλων», με αψεγάδιαστο σχέδιο, υπέροχη κλασική μουσική και αισθητική που θα ζήλευαν πολλοί ακόμη και σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά την δημιουργία του. Άλλωστε, ήταν η πρώτη μεγάλη απόδειξη για την… φαντασία του Walt, που συνέχισε να τρέχει χωρίς σταματημό. 

Lion King 



Ο Σίμπα και η Νάλα, ο βασιλιάς της ζούγκλας και η απολαυστικά σατανική φωνή του θείου Σκαρ, ο χοντρός Πούμπα και το «Χακούνα Ματάτα» του Τιμόν έχουν εντυπωθεί στο DNA κάθε ανθρώπου που γεννήθηκε πριν τα ‘90s. Τα sequels και τα musicals στο Broadway που ακολούθησαν, φρόντισαν να τα περάσουν και στην επόμενη γενιά. Μία από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγές της Disney χωρίς τον «δάκτυλο» των υπολογιστών, το «Lion King» κυκλοφόρησε το 1994 και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους με το απλό αλλά βαθύτατο επιμύθιο της πίστης στον εαυτό μας. Το κλασικό των κλασικών… 


Toy Story 



Κοιτάζοντας την γραφική τελειότητα των ζωντανών παιχνιδιών στο δωμάτιο του Andy, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το Toy Story 1 δημιουργήθηκε το 1995. Η Pixar, όχι μόνο έδωσε το σύνθημα της νέας, 3D εποχής στην βιομηχανία του animation, αλλά δημιούργησε «σχολή», καταλήγοντας σε μια απολαυστική τριλογία, το τελευταίο μέρος της οποίας απολαύσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και μόλις βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αστροναύτης εναντίον cowboy, σημειώσατε χι (χι χι χι)! 

Ψάχνοντας τον Νέμο 



Ακόμη και στις animation ταινίες αποδεικνύεται πως οι β’ ρόλοι είναι συχνά πιο απολαυστικοί και από τους πρωταγωνιστικούς. Μπορεί ο Νέμο να χάθηκε, ο μπαμπάς του, το ψάρι-κλόουν να τον ψάχνει, αλλά την παράσταση κλέβει η Dory, το μπλε ψαράκι με την απώλεια μνήμης που μιλάει φαλαινέζικα και διδάσκει στα υπόλοιπα την χαρά της ζωής –έστω κι αν αυτή εκτυλίσσεται στον βυθό της Ωκεανίας (και συγκεκριμένα κοντά στην διεύθυνση P.Sherman, Wallaby 42, Sydney). Υποκλινόμαστε στην Δήμητρα Παπαδοπούλου για μία από τις ελάχιστες φορές που η μεταγλώττιση πρόσθεσε πόντους σε ταινία, καθώς η Ελληνίδα κωμικός δίνει ερμηνευτικά ρέστα. Συγκινητικό όσο και ξεκαρδιστικό, το «Finding Nemo» καταλαμβάνει με άνεση μία από τις τιμητικές θέσεις αυτής εδώ της λίστας. 

Μπαμπούλας Α.Ε. 




Ένα από τα πιο γλυκά κοριτσάκια που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία, ακόμη κι αν η καλύτερη ατάκα της ήταν ένα απλό «Boo», κρύβεται πίσω από τον χνουδωτό «γατούλη» της εταιρίας «Monsters Inc». Τι πιο ευφάνταστο, από μια επιχείρηση που έχει ως πρώτη ύλη τα ουρλιαχτά των παιδιών όταν βλέπουν τέρατα και… μπαμπούλες; Οι όροι, όμως, αντιστρέφονται και η πιο τρομακτική σχέση στο μυαλό των παιδιών γίνεται μια πανέμορφη περιπέτεια. 

Ratatouille 




Η Pixar συνεχίζει να μεγαλουργεί –εξαγορασμένη από την Disney πλέον-, κάνοντας όλο τον κόσμο να αγαπήσει έναν αρουραίο. Το παριζιάνικο τρωκτικό, ο Ρεμί, λατρεύει την μαγειρική και θέλει να γίνει σεφ. Αλλά ποιος θέλει έναν αρουραίο στην κουζίνα του; Ύμνος στο motto «Ακολούθησε το όνειρό σου» με μοναδική «παριζιάνικη» αισθητική και χιούμορ που σχεδόν μπορείς να… μυρίσεις. 

Wall-e


Η Pixar ξεπερνά τον εαυτό της και χτίζει μία οικολογική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ρομπότ. Ο Wall-e και η Eva κινούν τα γρανάζια τους στο μέλλον, τότε που η Γη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από την μόλυνση και όλοι έχουν μετοικήσει σε άλλους πλανήτες. Ο «Έρωτας στα χρόνια της περιβαλλοντικής χολέρας» είναι τολμηρότατος, καθώς η τεράστια εναρκτήρια σκηνή του είναι από τις λίγες στα κινηματογραφικά χρονικά στις οποίες δεν ακούγεται ούτε λέξη, και παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. 

Ice Age 1 (και 2, και 3...)



Αξίζει μόνο και μόνο για τον Σκρατ και το αέναο κυνήγι του βελανιδιού που αποκτά φετιχιστικές διαστάσεις. Όχι πως η συγκινητική ιστορία του μαμούθ δεν είναι αρκετή για να κάνει τους πιο ευαίσθητους να βουρκώσουν ή ότι τα μηνύματα της ιστορίας, με το μοναδικό «παγωμένο» περίβλημα, παρ' ότι επιτηδευμένα διδακτικά, δεν άγγιξαν κάθε θεατή, αλλά ο Σκρατ ήταν το κερασάκι σε μία πεντανόστιμη κινηματογραφική τούρτα για μικρούς και μεγάλους. 

Up 



Η αγάπη για την γυναίκα σου και η θέληση να πραγματοποιήσεις αυτό που ονειρευόταν κάποτε. Να ταξιδέψουν στις απόκρημνες ομορφιές της Νότιας Αμερικής. Ο 78χρονος κύριος Fredricksen παίρνει –και δίνει- μαθήματα νεανικότητας και εμείς κοιτάμε με το στόμα ανοιχτό να πραγματοποιείται το όνειρο κάθε παιδιού: ένα ιπτάμενο σπίτι που το σηκώνουν στον αέρα χιλιάδες πολύχρωμα μπαλόνια. Φυσικά, αξιομνημόνευτη είναι η σκηνή που διηγείται σε λίγα δευτερόλεπτα όλη την συγκινητική ιστορία του ζευγαριού, που θα μπορούσε άνετα να είναι μία εξαιρετική μικρού μήκους ταινία από μόνη της. 

Srek (1,2,3,4)




Η ζωή του Srek, ενός άσχημου και μοναχικού τέρατος,  με τον πιο γλυκό γαϊδαράκο φίλο του αναστατώνεται από την ξαφνική εισβολή στη βαλτώδη οικία του ενός πλήθους παραμυθένιων χαρακτήρων -ανάμεσά τους ο Πινόκιο, η Xιονάτη, ο Kακός Λύκος, η Mικρή Γοργόνα- οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν εκεί από τον μοχθηρό λόρδο Φαρκάντ. O μόνος τρόπος για να γλιτώσει από τους ενοχλητικούς «συγκατοίκους» είναι να δεχθεί την πρόταση του Φαρκάντ να ελευθερώσει την όμορφη πριγκίπισσα Φιόνα, μέλλουσα νύφη του λόρδου, από τον μακρινό επικίνδυνο πύργο στον οποίο βρίσκεται φυλακισμένη. Και κάπου εκεί αρχίζουν όλα...


ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ




Σε μια επαρχιακή γειτονιά, υπάρχει ένα μαύρο σπίτι με ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο θαμμένο από κάτω του, τόπο διαμονής του πανούργου Γκρου και του απερίγραπτα κωμικού στρατού του από minions… Ο Γκρου, που μόνιμα καταστρώνει υποχθόνια πλάνα, έχει αυτήν την περίοδο ένα νέο, μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κλέψει το φεγγάρι! Έλα όμως που στο δρόμο του και προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του αναγκάζεται να υιοθετήσει τρία ορφανά κοριτσάκια που του δείχνουν τέτοια αγάπη και στοργή, θεωρώντας τον μπαμπά τους, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτό το απόρθητο κάστρο κακίας, να κινδυνεύει να πέσει.


Τα animation σου πλημμυρίζουν την καρδιά με αγάπη , το γέλιο και το δάκρυ σου μαθαίνουν να ζεις και αυτό είναι το θαύμα που γεννιέται μέσα μας! Ετοιμαστείτε για βραδιά animation  φτιάξτε ατμόσφαιρα πάρτε τηλέφωνο τους αγαπημένους ανθρώπους σας , αγκαλιά τα παιδιά σας και χάσετε  γλυκά το μπούσουλα !




Staxtopouta + in2life.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...