Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ !ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;



Μια στις δύο γυναίκες έχουν ινομυώματα ! Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτή την όχι και τόσο σπάνια γυναικολογική πάθηση.

Τα ινομυώματα (ή μυώματα ή λειομυώματα) είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Η μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει ινομυώματα μήτρας στην αναπαραγωγική ηλικία, εξ ου και θεωρούνται οι πιο συνηθισμένοι «όγκοι» των αναπαραγωγικών οργάνων. Το μέγεθος των ινομυωμάτων μπορεί να αυξηθεί ή να παραμείνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορούν να παρουσιαστούν σαν μία ενιαία μάζα ή σαν πολλαπλές αναπτύξεις σε διάφορα σημεία μέσα στη μήτρα. Εντοπίζονται με μια απλή υπερηχογραφική εξέταση και ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος συστήνει τον τρόπο με τον οποίο ενδείκνυται να αντιμετωπιστούν. Σε περιπτώσεις που τα ινομυώματα μέσα στη μήτρα δεν προκαλούν ενόχληση, μια απλή παρακολούθηση είναι αρκετή. Μάλιστα, μετά την εμμηνόπαυση, είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθούν από μόνα τους λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Όταν μια απλή παρακολούθηση δεν είναι αρκετή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή (που όμως έχει προσωρινά αποτελέσματα), με εμβολιασμό, αλλά και να αφαιρεθούν με μια απλή χειρουργική επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, την ινομυωματεκτομή. Ο τρόπος με τον οποίο συστήνεται να αντιμετωπιστούν καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό τους, τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προκαλούν, την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας και φυσικά την επιθυμία της γυναίκας να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη, καθώς συχνά ενοχοποιούνται για αποβολές και υπογονιμότητα. Δυστυχώς, τα ινομυώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική θεραπεία όσο και μετά από χειρουργική επέμβαση...

Συμπτώματα

Μια γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο της για να ελέγξει την πιθανή ύπαρξη ινομυωμάτων, εάν έχει :
-Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους
-Αυξημένη αιμορραγία στην περίοδο
-Πόνους ή κράμπες στην κοιλιά
-Αδικαιολόγητο πόνο στην πλάτη ή στα πόδια
-Δυσκοιλιότητα
-Συχνουρία ή άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
-Πόνο κατά την ερωτική διείσδυση
Σημείωση: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν ινομυώματα είναι ασυμπτωματικές, καθώς τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος.

Χειρουργική αφαίρεση

Η αφαίρεση των ινομυωμάτων συνίσταται αυτά:
-προκαλούν πυελικό πόνο
-είναι ταχέως αυξανόμενα
-δημιουργούν καθ’ έξιν αποβολές, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή υπογονιμότητα
-αποφράσουν τους ουρητήρες (σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη) εξαιτίας του μεγέθους τους
-προκαλούν αδυναμία αξιολόγησης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης / του υπέρηχου.

Τα ινομυώματα, ανάλογα με τη θέση τους στη μήτρα

Τα υποβλενογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να προεκβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα βρίσκονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Τα υπορογόνια ινομυώματα βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επικάλυψη της μήτρας.
Τα μισχωτά ινομυώματα είναι προσαρτημένα στη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο.
Τα ενδοσυνδεσμικά ινομυώματα προέρχονται από τη μήτρα, αλλά βρίσκονται στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.

Τεχνικές αφαίρεσης ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα αφαιρούνται συνήθως είτε με λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή, είτε με λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ινομυωματεκτομή. Η μόνη διαφορά μεταξύ της λαπαροσκοπικής ινομυωματεκτομής και της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής είναι μια αύξηση στο μέγεθος της τομής στη γραμμή του ηβικού τριχώματος από 0,64 εκατοστά σε 2,54 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει την αφαίρεση ινομυωμάτων κάθε μεγέθους και σε οποιαδήποτε θέση. Όταν υπάρχουν υποβλεννογόνια ινομυώματα (αυτά που αναπτύσσονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας), η αφαίρεση ινομυώματος γίνεται υστεροσκοπικά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.
Στις περιπτώσεις λαπαροσκοπικής και λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ινομυωματεκτομής απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για λιγότερο από 24 ώρες και επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες σε 1-2 εβδομάδες. Οι ακριβέστατοι χειρισμοί που επιτυγχάνονται με τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική προστατεύουν τους ιστούς του σώματος από παράπλευρους τραυματισμούς, έτσι ο οργανισμός δεν ταλαιπωρείται και αναρρώνει αμέσως μετά την αφαίρεση του ινομυώματος. Η τομή είμαι μικρή και σβήνει τελείως με το χρόνο. Με τις τελευταίες εξελίξεις της ενδοσκοπικής χειρουργικής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε το ινομύωμα και μέσα από τον ομφαλό, οπότε δεν μένει κανένα απολύτως σημάδι.



Δρ Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική, τ. επιμελητής Νοσοκομείων Hammersmith & Whipps Cross του Λονδίνου 



Πηγή: ivf-embryo.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...