Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ


Αντισυλληπτικά Χάπια και Θρομβοφιλία. Πάνε μαζί;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι συνήθως συνδυασμός δύο συνθετικών ορμονών που μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμονών του σώματος. Έχουν τριπλή αντισυλληπτική δράση:
  • Εμποδίζουν την ωορρηξία
  • Αλλάζουν την ποιότητα της βλέννας στον κόλπο, κάνοντάς την εχθρική για το σπέρμα
  • Κάνουν το ενδομήτριο ακατάλληλο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου
Η μία ορμόνη μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και συνήθως λέγεται αιθινυλοιστραδιόλη. Η άλλη ορμόνη μοιάζει με την προγεστερόνη και λέγεταιπρογεσταγόνο. Έτσι, ανάλογα με την ποσότητα του οιστρογόνου που περιέχουν και το είδος του προγεσταγόνου, έχουν παρασκευασθεί κατά σειρά κυκλοφορίας, αντισυλληπτικά 1ης, 2ης, 3ης και 4ης γενιάς.
Τα νεότερα αντισυλληπτικά χάπια 4ης γενιάς που κυκλοφορούν, είναι.....
 ο συνδυασμός της μικρότερης δόσης αιθινυλοιστραδιόλης με κάποιο σύγχρονο προγεσταγόνο, όπως είναι η δροσπιρενόνη (drospirenone). Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει, στις γυναίκες που παίρνουν αυτά τα χάπια, υψηλής αποτελεσματικότητας αντισύλληψη, χωρίς τις παρενέργειες που είχαν τα παλαιότερα αντισυλληπτικά, όπως κατακράτηση νερού και προσθήκη βάρους. Επιπλέον, η δροσπιρενόνη δεσμεύει τους ανδρογονικούς υποδοχείς και αναστέλλει την παραγωγή του σμήγματος, με αποτέλεσμα να έχουμε εμφανή βελτίωση στα δέρματα με ακμή. Τέλος, φαίνεται ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης είναι ελαττωμένος σε σύγκριση με τα αντισυλληπτικά 3ης γενιάς.
Είναι γνωστό ότι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά από το στόμα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων 3-5 φορές σε σύγκριση με γυναίκες που δεν παίρνουν, ενώ όταν συνυπάρχει και κάποιος θρομβοφιλικός παράγοντας, ο κίνδυνος αυξάνει κατά πολύ.
Γενικά, η ύπαρξη θρομβοφιλίας θεωρείται αντένδειξη στη χορήγηση αντισυλληπτικών από το στόμα. Πλην όμως, η άποψη αυτή δεν είναι απόλυτα σωστή. Η απόφαση για αντισυλληπτική αγωγή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε γυναίκα και να βασίζεται στα παρακάτω:
  • Εάν έχει πάθει ποτέ φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή
  • Εάν έχει οικογενειακό ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής
  • Εάν καπνίζει, είναι παχύσαρκη ή έχει καθιστικό τρόπο ζωής
  • Εάν πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή ερυθηματώδη λύκο
  • Εάν είναι ετερόζυγη ή ομόζυγη στο συγκεκριμένο κληρονομικό θρομβοφιλικό παράγοντα
  • Εάν έχει περισσότερους από ένα θρομβοφιλικούς παράγοντες
  • Εάν αποδέχεται ή όχι τον κίνδυνο από το συγκεκριμένο χάπι που πρόκειται να πάρει
Η αντισυλληπτική αγωγή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, να μην επιβάλλεται από τον γυναικολόγο και οπωσδήποτε να είναι αποδεκτή από την ίδια τη γυναίκα, η οποία θα πρέπει να ενημερωθεί γενικότερα για τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης από τα αντισυλληπτικά, αλλά και ειδικότερα για τον κίνδυνο από το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό που πρόκειται να πάρει.
Το αντισυλληπτικό χάπι είναι εύκολο στη χρήση και μία από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, αφού, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δίνει πάνω από 99% προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (όχι όμως και από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια...). Είναι η μόνη αντισυλληπτική μέθοδος που εξαρτάται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν επηρεάζεται από τη συναίνεση ή μη του ερωτικού της συντρόφου.

Περισότερα για τη θρομβοφίλια  στο link της πηγής




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...