Πώς επιλέγουμε αντηλιακό; Μάθε να διάβαζεις σωστά την ετικέτα!
Ο ήλιος ο λαμπερός αγαπημένος φίλος μας που μπορεί όμως εύκολα από την απερισκεψία μας να μετατραπεί και στο χειρότερο εχθρός της υγείας μας. Ήδη στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και, τυπικά τέτοια εποχή, μαζί με τις συζητήσεις για τα πρώτα μπάνια πρέπει να ξεκινούν και οι πρώτες σκέψεις για την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού. Εταιρεία, υφή, χρώμα και μυρωδιά είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόφασή μας, όμως εμείς σήμερα εστιάζουμε στον κυριότερο, που δεν είναι άλλος από την προστασία.Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στα αντηλιακά έχουν κάνει ενδεχομένως την αποκωδικοποίηση των ετικετών τους μια μίνι σπαζοκεφαλιά, όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι!
Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε:
SPF: από τα αρχικά Sun Protection Factor, είναι ο γνωστός σε όλους μας «δείκτης προστασίας» και αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB (οι ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα, αλλά και καρκίνο του δέρματος). Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ, ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης καταδεικνύει το πόσο περισσότερο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες της ΕU (2006/647/EC), οι δείκτες SPF 2 και SPF 4 θεωρούνται πλέον «απαρχαιωμένοι», καθώς δεν προσφέρουν την ελάχιστη απαιτούμενη προστασία. Ο χαμηλότερος δείκτης είναι σήμερα το SPF 8. Eπίσης, δείκτες άνω του 50 δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία από τις ακτίνες UVB, συνεπώς δεν χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο (98%) έναντι του δείκτη 30 (97%).
PA και PPD, είναι οι δύο δείκτες που αναφέρονται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι στην UVA ακτινοβολία (η ακτινοβολία αυτή εισχωρεί βαθύτερα και ευθύνεται για τη φωτογήρανση, αλλά και για τύπους καρκίνου του δέρματος). Ο δείκτης PPD μετριέται σε νούμερα, ενώ ο PA σε σταυρούς.
Έτσι, διακρίνονται 3 βαθμίδες:
Χαμηλή UVA προστασία: PA+ = PPD 2-4
Μέτρια UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8
Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 και πάνω
Μέτρια UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8
Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 και πάνω
To μίνιμουμ της UVA προστασίας του αντηλιακού σας θα πρέπει να είναι στην 2η βαθμίδα, δηλαδή PA++, και αυτό υπό τις προϋποθέσεις ότι δεν έχετε ευαίσθητο δέρμα και ότι δεν εκτίθεστε σε ισχυρή ακτινοβολία.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο αμερικάνικος ΕΟΦ (FDA) εισάγει από φέτος τον όρο «αντηλιακά ευρέου φάσματος» (broad spectrum), ώστε να εξασφαλίζεται η διπλή προστασία απο UVA και UVB ακτίνες (και μάλιστα με μίνιμουμ SPF 15 για τις UVB). Oι ευρωπαϊκοί κανονισμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα ορίζουν πως η UVA προστασία του αντηλιακού θα πρέπει να ανέρχεται στο 1/3 του αναγραφόμενου SPF, άρα ένα αντηλιακό με δείκτη 30 εναρμονισμένο με τις EU οδηγίες, προσφέρει PPD 10 έναντι των ακτίνων UVA – για σιγουριά, αναζητήστε το εξής λογότυπο στις συσκευασίες:
Eλπίζουμε ύστερα από όλα αυτά να αισθάνεστε πιο ενημερωμένες όσον αφορά την αντηλιακή προστασία και να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς αντηλιακό. Και μην ξεχνάτε να εκτίθεστε στον ήλιο με λογική και σύνεση, αφού κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.
Δείτε επίσης: 5 Καθημερίνες συνήθειες που διώχνουν την κυτταρίτιδα!
Πηγή:beautytalk.gr